Reoptanti z Ukrajiny na Slovensku sú nespokojní so svojimi dôchodkami

10.11.2004 Celý región

Začiatok mesačnej iniciatívy nazvanej Za dôstojnú starobu našich rodákov na Slovensku ohlásilo 9. novembra v Prešove občianske združenie Koordinačný výbor re...
Začiatok mesačnej iniciatívy nazvanej Za dôstojnú starobu našich rodákov na Slovensku ohlásilo 9. novembra v Prešove občianske združenie Koordinačný výbor reoptantov (KVR) v SR.

Jej hlavným poslaním je upozorniť slovenskú verejnosť a príslušné štátne orgány na neudržateľnú situáciu ľudí, ktorí sa v rokoch 1993 - 1999 vrátili z Ukrajiny na Slovensko. V súčasnosti majú veľké problémy so získaním nároku na starobný dôchodok, resp. s jeho výškou.
KVR funguje od roku 1991 a v 45 regiónoch má asi 600 členov. Zistilo veľmi tragickú anabázu svojich ľudí a po tom, čo od januára 2002 začala platiť dohoda medzi SR a Ukrajinou o sociálnom zabezpečení sa ich životné podmienky ešte zhoršili.
Tajomník KVR, sám reoptant Štefan Kruško označil situáciu za bezvýchodiskovú. Po tlačovej konferencii v Prešove v ten deň k dôvodom, ktoré viedli KVR k začiatku protestu povedal: \"Písanie žiadostí tými ľuďmi, ktorí boli poškodení, ale aj naším združením neprináša žiadne výsledky. \" Ani prezident SR, ani ombudsman ich žiadostí neprijali. Konkretizoval, že požiadali predsedu príslušného Výboru Národnej rady SR Júliusa Brocku, aby \"nás prijal a v týchto oblastiach, kde žijú presídlenci urobili poslanecký prieskum a zistili stav vecí priamo na mieste od ľudí, ktorých sa to dotýka\". Chcú, aby sa zmenil buď zákon o sociálnom poistení alebo spomínaná dohoda s Ukrajinou.
Dvaja reoptanti Jozef Džubinský z Prešova a Marta Ščeglovská z Košíc priblížili novinárom svoje životné príbehy, na konci ktorých je žiadosť o priznanie starobného dôchodku na slovenské súdy. \"Nijak inak si nevieme pomôcť, \" povedal Džubinský, ktorý má ešte prácu v Prešove, ale jeho manželka je už vo veku, ktorý zakladá nárok na starobný dôchodok. Reoptanti, ktorým nárok na starobný dôchodok vznikol od roku 2002, môžu dostať od Ukrajiny do 220 hrivien, čo je asi 1400 korún. Na Slovensku im bol priznaný dôchodok v sume od 300 do 800 korún, resp. nedostávajú nič a musia veľmi komplikovane žiadať o jeho priznanie. Obaja tiež naznačili, že nie je súlad medzi podmienkami na udelenie starobného dôchodku medzi Ukrajinou a SR.
Kruško povedal, že ak neuspejú so svojimi žiadosťami, začnú s petičnou akciou na podporu presadenia svojich požiadaviek. A to už aj preto, že napr. presídlenci z Ruska či Bieloruska žiadne také problémy na Slovensku nemajú.
Na základe tajnej dohody medzi Československom a Sovietskym zväzom z júla 1946 sa na Ukrajinu presídlilo asi 12 tisíc občanov prevažne východného Slovenska na výmenu za Čechov z ukrajinskej Volyne. Domov sa mohli vrátiť najprv až v 60. rokoch a v druhej vlne po roku 1991.

(jj)
 

Vyberte región